mandag 26. januar 2009

Forsiktig utprøving av “geoengineering”?

Wikipedia definerer geoengineering som “the deliberate modification of Earth's environment on a large scale "to suit human needs and promote habitability".”

Disse varierer fra planer om å sende speil opp i atmosfæren for å redusere mengden sollys som treffer planeten, til forslag om å dumpe sotpartikler der (samme grunn) til ønsker om å påvirke algevekst for å fange opp karbon og dumpe den i havet. Denne siste tanken står nå visstnok foran utprøving i mindre skala.

Avisa Independent fra Storbritannia rapporterer at en gruppe forskere fra India, Tyskland og Storbritannia planlegger å dumpe 20 tonn jernspon (? - “iron sulphate”) i et område på rundt 186 “square miles” (i underkant av 500 kvadratkilometer, hvis jeg regner rett) som ligger i havet et sted mellom Sør-Amerika og sørlige Afrika. Formålet er å se hvor stor algeoppblomstring dette forårsaker, og i hvilken grad algene vil synke og ta med seg karbon fra atmosfæren og “låse” denne på havdypet for de neste århundrene. Enkelte private selskaper har ønsket å bruke slik teknologi for å produsere salgbare klimakvoter. Foreløpig er planene satt på hold mens den tyske regjeringen gjennomfører juridiske og miljømessige vurderinger av forsøket. Enkelte miljøvernere er redde for konsekvensene for alt fra metanutslipp til endring av jordklodens varmeabsorbsjon (algene kan gjøre havene mørkere så de tar til seg mer solvarme).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar