torsdag 29. januar 2009

Oljen i nord vil skade klimaet tilsvarende et tiår med CO2-utslipp fra Norge

Mulige oljereserver utenfor Lofoten og Vesterålen er et stadig hetere tema (se for eksempel NHO her , en økonomiprofessor fra NHH her og olje og energiministeren her). Ifølge et anslag brukt av Econ i april fjor er det snakk om rundt to milliarder fat, hvorav to tredjedeler kan være olje og resten gass. Econ nevner at man med inntektene kan kjøpe utslippskvoter for 100 ganger utslippene som medføres.

Et røft anslag på utslippsmengdene det er snakk om får vi ved å bruke anslag på mengden karbondioksid utslipp som i snitt vil slippes ut når et fat olje har blitt videreforedlet og brukt. Ett anslag med klarlagte forutsetninger er at det slippes ut minimum 317 kg CO2 fra produktene som foredles ut av et fat olje av gjennomsnittlig kvalitet. Oljereservene det er snakk om vil dermed slippe ut 422 667 000 tonn. Til sammenligning var de totale norske utslippene av CO2 43 278 000 tonn i 2006 ifølge SSB.

Med andre ord - hvis ikke jeg har knotet med tallene her (si i så fall fra snarest ;-) - så vil utvinning av de anslåtte oljereservene i Lofoten og Vesterålen medføre en økning i verdens CO2 utslipp tilsvarende ti år med de totale norske utslippene. I praksis vil jo Norge si at dette er "andre lands utslipp" siden de har kjøpt og forbrent oljeproduktene - og våre egne kvotekjøp vil kun dekke våre egne utslipp. Noe som minner meg på kommentaren fra Economist sin artikkel om Norge:
"In short, Norway is profiting handsomely at the planet’s expense, while spending a small share of the proceeds on projects to reverse a fraction of the damage done."

Merk at utslipp fra bruk av gass kommer i tillegg - de har jeg ikke tatt med siden disse "kan" brukes i anlegg med CCS teknologi (karbonfangst og lagring) - selv om ingen gasskraftverk med slik teknologi er i drift i dag og de norske forsøkene (månelandingen) blir stadig dyrere. Utslipp som eventuelt kommer fra bruk av gassen vil selvsagt øke tallene ytterligere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar